nedjelja, 29. svibnja 2016.

POVRĆE


-          Kultivirane i samonikle biljke i njihovi dijelovi  namjenjeni ljudskoj prehrani.
-          Može biti:  Korjenasto, stabljičasto, lisnato
-          Kemiski sastav; ugljikohidrati, bjelančevine, biljna ulja, voda, minerali i vitamini.
-          Povrće za konzerviranje mora biti sviježe ubrano i kvalitetno
·         PODJELA POVRĆA
-Prema vremenu dozrijevanja: rano i kasno
-prema potrošnji: sezonsko i zimsko
-prema načinu prirpreme
-prema dijelovima biljaka koje se koriste u prehrani: korjenasto, stabljičasto, lisnato, cvijetasto, mahunasto, plodasto, lukovičasto, gomoljasto, korjenasto , gljive
·         KORJENASTO- celer, cikla, hren, mrkva, peršin, repa, rotkva, rotkvica
·         PLODASTO – rajčica, paprika, tikva, patliđan, krastavac
·         LISNATO – salata, blitva, kelj, kupus, prokulica
·         CVJETASTO – artičoka, brokula, cvjetača
·         MAHUNASTO – grah, grašak, soja, leća, bob, slanutak, bamija
·         STABLJIČASTO – šparoga, koraba,
·         LUKOVIČASTO – luk, češnjak, finokio, luk vlasac, poriluk,ljutika
·         GOMOLJASTO – krumpir, čičoka, batati
·         GLJIVE –škripac, bukovača, gomoljka, lisička, pečurka, vrganj, šampinjon
·          
v  KONZERVIRANJE POVRĆA
-Povrće se konzervira iz više razloga: da mu se produlji rok upotrebe, da ga možemo koristiti izvan sezone, da se spriječi kvarenje, da se olakša prijevoz, ubrza priprema hrane, da se zadrži sviježina okus miris kvaliteta.
-metode konzerviranja: sušenje, zamrzavanje,toplinom
a)      Fizikalne-vsokim temperaturama(pasterizacija i sterilizacija)
b)      Fizikalno – kemijske – soljenje, sušenje, šečerenje
c)       Biološke i kemijske-  slana voda



-

0 komentari:

Objavi komentar