-
Kultivirane i samonikle biljke i njihovi
dijelovi namjenjeni ljudskoj prehrani.
-
Može biti:
Korjenasto, stabljičasto, lisnato
-
Kemiski
sastav; ugljikohidrati, bjelančevine, biljna ulja, voda, minerali i
vitamini.
-
Povrće za konzerviranje mora biti sviježe ubrano
i kvalitetno
·
PODJELA
POVRĆA
-Prema vremenu
dozrijevanja: rano i kasno
-prema potrošnji: sezonsko i zimsko
-prema načinu prirpreme
-prema dijelovima biljaka koje se koriste u prehrani:
korjenasto, stabljičasto, lisnato, cvijetasto, mahunasto, plodasto,
lukovičasto, gomoljasto, korjenasto , gljive
·
KORJENASTO- celer, cikla, hren, mrkva, peršin,
repa, rotkva, rotkvica
·
PLODASTO – rajčica, paprika, tikva, patliđan,
krastavac
·
LISNATO – salata, blitva, kelj, kupus, prokulica
·
CVJETASTO – artičoka, brokula, cvjetača
·
MAHUNASTO – grah, grašak, soja, leća, bob,
slanutak, bamija
·
STABLJIČASTO – šparoga, koraba,
·
LUKOVIČASTO – luk, češnjak, finokio, luk vlasac,
poriluk,ljutika
·
GOMOLJASTO – krumpir, čičoka, batati
·
GLJIVE –škripac, bukovača, gomoljka, lisička, pečurka,
vrganj, šampinjon
·
v
KONZERVIRANJE
POVRĆA
-Povrće se konzervira iz više razloga: da mu se produlji rok
upotrebe, da ga možemo koristiti izvan sezone, da se spriječi kvarenje, da se
olakša prijevoz, ubrza priprema hrane, da se zadrži sviježina okus miris
kvaliteta.
-metode konzerviranja: sušenje, zamrzavanje,toplinom
a) Fizikalne-vsokim temperaturama(pasterizacija
i sterilizacija)
b) Fizikalno – kemijske – soljenje, sušenje,
šečerenje
-
0 komentari:
Objavi komentar