nedjelja, 29. svibnja 2016.

ŽITARICE


-Glavni dio naše prehrane
-kemiski sastav : voda 14%
                              ugljikohidrati (škrob 60-75 %, celuloza 3-18%, šećer 2-3%)
                              bjelančevine 8-12%
                              masti 2-7%
                              mineralne tvari
-u žitarice ubrajamo:
 pšenica – najplemenitija vrsta žitarice
 Ječam –koristi se za kruh, proizvodnju piva i stočnu hranu.
 Kukuruz -važan je za ljudsku prehranu, stočnu hranu, industrijska sirovina(ulje,škrob).
Proso-najstarija žitarica
Heljda-naziva se crna pšenica, za variva i kolače,a brašno za kruh i žgance
v  Riža-klija i raste u vodi ,postoji više od 1500 vrsti
·         pedi-riža je neoljuštena riža
·         parboiled riža ljuska se odvaja pod visokim tlakom i parom i suši se u vakumu.

v  -Građa zrna žitarice:  Sjemena ljuska – mineralne tvari i vitamini, Klica – e vitamin i masti, Sloj glutenina,  Bradica, Hranidbeno staničje

MLINARSKI PROIZVODI
-Mlinarski proizvodi su proizvodi dobiveni mljevenjem očišćena žita bez posebne obrade.
-mlinarski proizvodi od pšenice:
 Pšenično brašno-dobiva se mljevenjem očišćene i oprane pšenice i odvaja se klica i bradica.
      -vrste pšeničnog brašna: krupica , glatko i oštro
Pšenična krupica (griz)-dobiva se usitnjavanjem jezgre pšeničnog zrna
Pšenična prekrupa(graham)-dobiva se prekrupljivanjem očišćene i pripremljene pšenice bez prosijavanja.
v  *Pšenično brašno i pšenična krupica označuju se u trgovini tipovimana osnovi količine pepela suhog proizvoda. Tip brašna se označuje brojevima(sadržaj pepela i suhe tvari pomnoži se sa 1000)
v  *Tipovi pšeničnog brašna i krupice: krupica tip 400 , brašno tip 500, 800, 1100, namjensko brašno(npr.za krafne, tjesteninu, dizana tijesta..)
PEKARSKI PROIZVODI
-Dobivamo ih od brašna : a to su Kruh, peciva i tjestenina
-Sirovine za proizvodnju kruha su: brašno, kvasac, sol, voda.
-Dodatne sirovine su: zobene pahuljice, sojino brašno, krumpirovo brašno, jaja, šećer, med, mliječni proizvodi, masti, suho voće...
-Pomoćne sirovine su: brašno od rogača, pektinska kiselina, vinska kiselina, suhi kvasac...

v  *Djelovanjem kvaščevih gljivica  io škroba prelazi u šećer a šećer u alkohol.Pri alkoholnom vrenju nastaje ugljikov dioksid koji u tijestu stvara šupljinice pa ono naraste.
-Pecivo je kruh veličine do 250 g
-Prema vrsti sirovina kruh i pecivo seproizvode i  stavljaju u promet kao:
- pšenični kruh i pšenično pecivo –bijeli, polubijeli, crni kruh, graham kruh
-raženi kruh i raženo pecivo
-kukuruzni kruh
-heljdin kruh
-miješani kruh i miješsno pecivo
– specijalni kruh i specijalno pecivo –kruh od zobenih, brioš, kifla, kroasan, kruh sa začinima
– posebne vrste peciva – pogačice, uštipci, punjeno pecivo, pereci...
– toast
– krušne mrvice




0 komentari:

Objavi komentar