-Zamjes brašna, vode i soli
1. DIZANO TIJESTO
-osnovna pravila su topla prostorija i
sviježe namirnice, prži se u dubokom ulju.
- krafne, kroštule, fritule, mliječni kruh,
brioš, pletenice, buhtle, makovnjača, orehnjača, pita od sira.
-OSNOVNI SASTOJCI: BRAŠNO, GERMA, TEKUČINA(VODA ILI MLIJEKO)
-NAČIN PRIPREME: DIREKTNI- 2 DIZANJA
INDIREKTNI - 3 DIZANJA – KVAS ,
TIJESTO, GOTOV PROIZVOD
2. LISNATO TIJESTO
-
-RECEPT: 1 KG BRAŠNA, 1 KG MARGARINA, MALO SOLI, 1 JAJE, VODA PO POTREBI
OKO ½ L. LIMUNOV SOK ILI OCAT
POSTUPAK: ZAMJESIMO TIJESTO OD
BRAŠNA, 1/3 MASNOĆE, SOLI, JAJA . POMOĆU VODE ZAMJESIMO SREDNJE TVRDO TIJESTO I
MJESIMO GA DOK NE POSTANE GLATKO I DA SE ODVAJA OD STOLA. OBLIKUJEMOO U KRUŠČIĆ
I OSTAVIMO DA ODMORI 20 MIN. IZVADIMO MARGARIN I IZRADIMO GA U KOCKU TE
ODSTRANIMO VIŠAK TEKUČINE. TIJESTO IZVADIMO I RAZVALJAMO U 4 STRANE A SREDINA
OSTANE DEBLJA I U NJU STAVIMO IZRAĐENU MASNOČU (MARGARIN) I PREKLOPIMO GA
KRAJEVIMA TIJESTA (MORAMO PAZITI DA SVA MASNOĆA BUDE PREKRIVENA). TAKO
PRIPREMLJENO TIJESTO VALJAMO OD SREDINE PREMA KRAJEVIMA PAZEĆI NA MASNOĆU DA
BUDE DOBRO RASPOREĐENA. ZATIM TIJESTO OČISTIMO OD BRAŠNA I PREKLOPIMO TRI PUTA
I OSTAVIMO DA SE ODMORI 20 MIN.POKLOPIMO GA KRPOM ILI FOLIJOM DA SE NE STVARA
KORA. KAD SE ODMORILO OPET GA VALJAMO OD SREDINE PREMA KRAJEVIMA, OĆISTIMO OD BRAŠNA
I PREKLOPIMO NA 4 DJELA I PUSTIMO DA SE ODMORI.SVE TO OPET PONOVIMO PA GA
PREKLOPIMO NA 3 DJELA PA SVE OPET PONOVIMO PA NA 4 DJELA.
-RECEPT KREMŠNITE ZA 10 OSOBA: 30 DAG LISNATOG TIJESTA VALJAMO U DVIJE
KORE U VELIČINI KALUPA, 1 L MLIJEKA, 15 DAG OŠTROG BRAŠNA, 20 DAG ŠEĆERA, 6-8
JAJA, VANILIN ŠEĆER
3. PRŽENO ILI PALJENO TIJESTO
4. PRHKO TIJESTO
-OSNOVNI SASTOJCI: BRAŠNO, JAJA, ŠEĆER U
PRAHU, MASNOĆA I AROMA
-
osnovno prhko tijesto – omjer sastojaka je 3 brašna – 2 masnoće – 1 šećera u
prahu
- ne zaslađeno prhko tijesto – omjer sastojaka
je 1 brašno – 1 masnoće
-dresirano
prhko tijesto – omjer sastojaka je 1 brašno – 1 masnoće – 1 šećera (voćne
torte, voćne košarice, čajno pecivo(oblikujemo
ih ručno,izrezivat, dresirat, pečemo ih u kalupima)
-peče
se na 160 – 190 stupnjeva)
5. VODENO TIJESTO
-slane i slatke savijače sa raznim
nadjevima – sir, jabuke, višnje, trešnje i dr.voće
- u slatke
dodajemo jaja, šećer i vanilin šećer
- u slane sol, jaja i vrhnje po potrebi
- savijaće služino kao desert ili glavno
jelo
-tijesto razvlačimo po pobrašnjenom
stolnjaku
-VODENO TIJESTO RECEPT: 30 DAK BRAŠNA, 2-3 ŽICE ULJA, SOL, 1,5 DL VODE,
OCAT
6. MEDENO TIJESTO
7. LJEVANO ILI TEKUĆE TIJESTO
-osnovno tijesto i ima veliku primjenu u
pripremi slatkih i slanih jela
npr.slatka jela - palačinke se rade sa slatkim
nadjevima od sira, čokolade, oraha, šlaga,marmelade
PALAČINKE RECEPT: ½ L MLIJEKA, 30 DAG GLATKOG BRAŠNA, 4 DAG ŠEĆERA, 3
JAJA, ULJE ZA PRŽENJE
npr.slana jela- služi za pohanje
8. KRUMPIRNO TIJESTO
-proizvodi su okrugli, njoki, roščići ,
valjušci
-RECEPT: 10 DAG KRUMPIRA, 15 DAG OŠTROG BRAŠNA, 2.5 DAG MARGARINA 1 DAG
SOLI
KUHANI KRUMPIR PROCIJEDIMO I VRUĆEG POTISNEMO, KAD SE OHLADI DODAMO JAJA
I BRAŠNO PO POTREBI.
9. DOMAĆE VALJANO TIJESTO
-radimo u otvorenim posudama, pečemo ju u
samostalnim posudama u kojima slastica dolazi pred gosta
10. LISNATO DIZANO TIJESTO
11. PRHKO DIZANO TIJESTO
-
0 komentari:
Objavi komentar